Festival Paráda 2022

Festival Paráda 2022

V sobotu 20. augusta organizuje Slovenský paralympijský výbor (SPV) ďalší ročník podujatia „Paráda 2022 – prvý bezbariérový festival“ v Piešťanoch. Generálnym partnerom podujatia je rovnako ako aj počas minulých ročníkov SPP.

Opäť sa všetci môžu tešiť na ukážky para športov, stretnutia s paralympijskými medailistami, hudobné vystúpenia, workshopy, tvorivé dielne i SPP zónu zábavy. Po druhýkrát privíta Paráda všetkých účastníkov v areáli HS Centrum pri Sĺňave od 10. hod.

Už deň predtým 19. augusta sa o 15. hod. uskutoční pri Chodníku slávy SPV na Kúpeľnom ostrove v Piešťanoch slávnostné ukončenie projektu ZPH PEKING 2022, ktoré bude spojené s odhalením tabule medailistov v chodníku, odovzdaním pamätných poďakovaní členom výpravy a uvedením knižných publikácií PH Tokio 2020 a ZPH Peking 2022.

Účastníkmi Parády budú aj mladí nádejní športovci z projektu „Hľadáme talenty 2022“, ktorým práve v deň jej konania vyvrcholí multišportový kemp (15. – 20. augusta), v ktorom dostanú možnosť vyskúšať si viacero paralympijských športov ako napríklad paraveslovanie, paraplávanie, parakarate, bocciu, parastolný tenis, tenis na vozíku či parabedminton a budú sa tiež môcť stretnúť so svojimi vzormi – paralympijskými medailistami. Počas Parády si na hlavnom pódiu prevezmú najúspešnejší účastníci kempu medailové ocenenia.

 

Aj tohtoročný festival bude prístupný pre verejnosť, ktorá si bude môcť overiť svoje schopnosti vo vybraných športoch. Registrácia začne o 11. hod. a okrem už spopmínaných športov budú k dispozícii aj stanovištia lukostreľby, curlingu, streľby, volejbalu, lezecká stena či handbike (ručne poháńaný bicykel). Vítané sú aj zdravotne znevýhodnené deti, ktoré sa z kapacitných dôvodov nemohli zúčastniť kempu „Hľadáme talenty 2022“.

Účastníci sa môžu tešiť na bohatý kultúrny program: Petra Cmoríka a jeho band, Majselfa, Fejbsa či detské vystúpenia. Chýbať nebude ani výstava fotografií z posledných dvoch paralympiád, na ktorých Slováci získali v súčte 17 medailí – 11 vlani na PH v Tokiu a 6 na marcových zimných hrách v Pekingu. Tohtoročná paráda je navyše prepojená aj s celoštátnym projektom „SME SI ROVNÍ“, ktorý ponúkne v edukačnej zóne workshopy a prednášky. Prítomní budú aj vystavovatelia zdravotníckych pomôcok.
V SPP zóne zábavy sa môžeme tešiť na ukážky fyzikálnych a chemických pokusov, detský kútik, tvorivé dielne, prekážkovú dráhu, skákací dom a maškrtníci aj na popcorn a zmrzlinu.

Tohtoročné podujatie je pokračovaním tradície PARÁDY, ktorá odštartovala v roku 2010 na Zelenej vode pri Novom Meste nad Váhom a každoročne prilákala do tohto areálu stovky detí s rodičmi, aby sa oboznámili s paralympijskými športami a prežili príjemný deň medzi slovenskými paralympionikmi.

Piešťanský „Prvý bezbariérový festival“ sa premiérovo konal v roku 2018 na Kúpeľnom ostrove a privítali sme počas neho medailistov zo ZPH v Pjongčangu. Ďalší „live“ ročník nasledoval na rovnakom mieste v roku 2019. O rok neskôr sa v dôsledku pandemickej situácie musel obmedziť iba na prezentáciu v online priestore. Vlani sa vrátil naživo už do HS Centra a na tomto mieste pokračuje aj v roku 2022 s rovnako bohatým programom.

„Tak, ako nás každý rok príjemne prekvapujete veľkým záujmom, ktorý určite podporilo aj výnimočné prostredie piešťanského Kúpeľného ostrova, túto atmosféru sa vynasnažíme preniesť aj do priestorov HS Centra, miesta paralympijskej tréningovej prípravy, kde sa vlani predstavila Paráda po prvýkrát. Verím, že spoločnými silami a dobrou náladou kontinuálne nadviažeme na predošlé ročníky, ktoré sa stretli s pozitívnym ohlasom a strávite opäť pekné chvíle v kruhu paralympijskej rodiny“, pozýva predseda SPV Ján Riapoš.

Viac informácií na www.festivalparada.sk

leták festival Paráda 2022

Napíšte váš názor